GRADSKI PJEVAČKI ZBOR "NEUMA"

Gradski pjevački zbor "Neuma", Drniš

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/vijesti/zupanija/clanak/id/561293/proslavili-dan-grada-i-blagd...

Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša osnovan je u siječnju 2010. godine.

Glazbeni repertoar obuhvaća duhovne i svjetovne skladbe iz različitih glazbeno - stilskih razdoblja, od gregorijanskih korala preko crnačkih duhovnih skladbi do ostvarenja suvremenih skladatelja 21. stoljeća.

Kroz djelovanje zbora zabilježeni su cjelovečernji koncerti (korizma, Dan grada Drniša - Sv. Roko, „Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka“, advent, Božić), humanitarni nastupi, koncerti na korizmenim manifestacijama – Večeri pasionske baštine (od 2010.g.) i Danima kršćanske kulture (od 2012.g.) te razni prigodni nastupi.

Od samog početka djelovanja Neuma je neizostavni dio kulturnog života grada Drniša i drniškog kraja (Oklaj, Gradac, Ružić, Čavoglave, Visovac, Mirlović Zagora, Siverić, Kljaci) te promotor kulture i tradicije Drniša u županiji i šire (gostovanja u Šibeniku, Vukšiću, Kninu, Pirovcu, Makarskoj, Vukovaru, Vodicama, Metkoviću, Splitu, Ogulinu, Kaštel Lukšiću, Benkovcu, Gospiću). Sudjeluje prigodno i na misnim slavljima od kojih je posebno za istaknuti gostovanje u Vukovaru iz ožujka 2014. godine, na kojem je uz koncert u crkvi BDM Kraljice mučenika, Neuma pjevala i misu u crkvi Svetoga Filipa i Jakova. Bilježi i nastupe na Visovačkim vesperama, trodnevnoj duhovno-kulturnoj manifestaciji povodom blagdana Gospe od Anđela. 

Na Međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi "Adria cantat" održanom u Šibeniku u svibnju 2016., Neuma je nastupom u kategoriji A7 (nacionalna folklorna glazba, veliki ženski zbor) osvojila srebrnu nagradu.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ sudjelovao je na projektu u kojem su, povodom 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika, u život vraćena glazbena djela starih skladatelja koja su pronađena u glazbenoj riznici katedralnog arhiva. Koncert je održan u katedrali sv. Jakova u Šibeniku u prosincu 2016. godine.

U suradnji sa Hrvatskim saborom kulture u ožujku 2017. godine u Drnišu organizira seminar pod nazivom Korizmeni napjevi (južne Hrvatske) u izvedbi malih vokalnih sastava pod vodstvom istaknutog hrvatskog etnomuzikologa, glazbenog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćalete.

U svibnju 2018. godine, u sklopu Dana otvorenih vrata udruga koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, održava prigodni program pod nazivom Prezentacija projekta Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ te radionica o važnosti upjevavanja u cilju razvoja vokalnog aparata.

Redovito sudjeluje na susretu zborova u Pirovcu, a u lipnju 2018. je dobila odlične ocjene za nastup na 1. regionalnoj smotri zborova „Canta Dalmatia“ održanoj u Kaštel Lukšiću.

Njeguje dobru suradnju s drugim pjevačkim zborovima što pokazuje pet uspješnih Festivala zborske duhovne glazbe “Jubilate Deo” u Drnišu (od 2013.) koje je Neuma organizirala u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Drniš i Župom Gospe od Ružarija.

U kolovozu 2018., Neuma je dobila Nagradu Grada Drniša za veliki doprinos u kulturnom životu Drniša.

Djeluje kao ženski i mješoviti pjevački zbor te okuplja pjevače amatere svih dobnih skupina.
Zbor je osnovala i od osnutka ga vodi prof. Jelena Prpa.

neuma.drnis@gmail.com

095/804-8261 Josipa Prpa (predsjednica)
091/529-7437 Jelena Prpa (voditeljica)VRH